Skip to content

De neus van een hond

Het is algemeen bekend dat honden een buitengewoon reukvermogen hebben. Op onze hondenschool zien we dagelijks het bewijs van de onvoorstelbare kracht van de hondenneus en hoe het in staat is geuren te detecteren en te begrijpen. Daar maken we in onze training met onze eigen hond ook dankbaar gebruik van. De neus is niet alleen handig voor de dagelijkse interactie met de wereld, maar kan ook een waardevol instrument zijn voor trainen en speelt een rol in de band tussen mens en hond. Wist je dat een hond naast geuren waarnemen, ook in staat is om jouw emoties waar te nemen? De neus van onze hond heeft een positieve impact op onze band en relatie. Laat me je meenemen in deze fascinerende materie…

Het wonder: de hondenneus

De werking van de neus van een hond

De neus van een hond is een indrukwekkend orgaan dat veel gevoeliger is dan die van ons mensen. Dit komt omdat de neus van een hond veel meer geurreceptoren heeft dan onze neus – gemiddeld hebben wij 5 miljoen geurreceptoren, de hond heeft er 220 miljoen. Dit enorme verschil stelt de hond in staat om veel meer geuren waar te nemen en van elkaar te onderscheiden, dan wij kunnen.

De neus in het dagelijkse hondenleven

De neus van de hond speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de hond, omdat het belangrijke informatie biedt over de omgeving, maar ook andere dieren. Honden zijn in staat om geurmoleculen die constant in de lucht aanwezig zijn, te detecteren en kunnen met gemak bekende van onbekende geuren onderscheiden. Dit is een waardevolle functie waardoor honden vaak worden ingezet bij medische ondersteuning of hulpdiensten, zoals bij het zoeken en redden van vermiste mensen, drugsdetectie bij de douane, medische assistentie bij oncologie door kankercellen op te sporen of als hulphond voor hulp bij een schommelende bloedsuikerspiegel.

De neus inzetten bij de training

Als je de kracht van de neus begrijpt, kan dat je trainingssessies behoorlijk verrijken. Door gebruik te maken van de natuurlijke behoefte van jouw hond om ‘zijn neus te volgen’, kunnen we samen met de hond de connectie aangaan over activiteiten die gebruik maken van deze olfactorische vaardigheden. In de professionele wereld is er een populaire trainingstechniek genaamd detectie, waarbij de hond getraind wordt om een specifieke geur te identificeren, zoals drugs, explosieven of vermiste personen. Zo’n training kunnen wij natuurlijk ook samen met onze eigen hond doen, door ze een specifieke geur aan te bieden zoals anijs of een kruid uit de keuken.

Naast detectie kan je ook gaan speuren, dan volgt jouw hond een geurspoor naar een verstopt object. Dit kan de reukvaardigheden aanscherpen van je hond maar nog leuker, het is een ongelooflijk mooie uitdaging en leuke bezigheid om samen te doen.

Detectie en speuren traint niet alleen de mentale en fysieke vaardigheden van onze hond, maar geeft juist mentale stimulatie en is daardoor een verrijking en biedt een bevredigende ervaring die bijdraagt aan het zelfvertrouwen.

Jouw hond kan je lezen als een boek!

De geur van emoties

Naast het detecteren van geuren met de neus, heeft de hond ook nog een speciaal orgaan om feromonen te detecteren, het Jacobson-orgaan. Feromonen zijn chemische stoffen die door het lichaam van mensen en dieren worden uitgescheiden. We zijn ons vaak niet bewust van deze boodschappers, maar feromonen spelen een essentiële rol in de communicatie en sociale interactie tussen individuen van dezelfde soort. Wanneer wij een emotie ervaren, scheiden wij een verscheidenheid aan chemische stoffen af, waaronder feromonen, die voor honden waarneembaar zijn. Honden kunnen deze interpreteren en stelt hen zelfs in staat om onderscheid te maken tussen verschillende emoties, zoals angst, opwinding, blijdschap en stress.

Honden gebruiken hun reukzin en het vermogen om feromonen waar te nemen, dus als een vorm van communicatie. Ze kunnen bijvoorbeeld de geur van angst van een persoon detecteren en hierop reageren door troost of ondersteuning te bieden. Dit verklaart waarom honden vaak hun eigenaar lijken te willen kalmeren wanneer zij overstuur zijn.

Versterken van de band en het samenzijn

De neus van een hond is een buitengewoon orgaan dat niet alleen gebruikt wordt om geuren waar te nemen, maar ook informatie over het fysieke gestel en het welzijn van een mens of dier op te vangen. Hierdoor zijn honden in staat om onze emoties te lezen. Het vermogen van honden om dit soort subtiele boodschappen bij ons mensen op te vangen en te begrijpen is verbazingwekkend. Het benadrukt de diepgaande relatie tussen mens en hond en het unieke vermogen van honden om ons te helpen en te begrijpen op een emotioneel niveau.

Door de kracht van de neus van onze hond te begrijpen en in te zetten bij een training, bieden we onze hond een interactieve ervaring die mentaal stimuleert en verrijkt. Elke hond is natuurlijk uniek en het reukvermogen is afhankelijk van factoren zoals ras, leeftijd en andere individuele zaken. Sterker nog, sommige honden zijn gefokt voor hun neuswerk. Maar àlle honden hebben een ongelooflijke neus die we kunnen inzetten en gebruiken voor training en hun algehele welzijn.