Skip to content

Een puppy in huis

Een nieuwe puppy in huis is een spannende en vreugdevolle ervaring. In de eerste weken is het vrij normaal dat je met zorgen en vragen zit over het ouderschap. Dit artikel bespreekt veelvoorkomende zorgen en biedt je handvaten deze te overwinnen, zodat de overgang voor zowel jou als je harige vriend soepel verloopt.

Veelvoorkomende zorgen

Zindelijkheidstraining

Een van de belangrijkste zorgen voor nieuwe puppy-eigenaren is zindelijkheidstraining. Ongelukjes zullen onvermijdelijk gebeuren, maar consistentie en geduld zijn essentieel. Stel een routine in, breng je puppy regelmatig naar buiten en beloon hem wanneer hij op de juiste plek zijn behoefte doet. Maak gebruik van positieve bekrachtigingstechnieken en vermijd straf, omdat dit angst en verwarring kan veroorzaken.

Kauwen en bijten

Puppy’s verkennen de wereld met hun mond, wat vaak leidt tot kauwen en bijten. Zorg voor geschikt kauwspeelgoed en leid hun aandacht af wanneer ze aan meubels of handen beginnen te knabbelen. Consistente training en socialisatie zullen hen helpen begrijpen wat acceptabel gedrag is. We schreven een artikel over puppy-bijten.

Socialisatie

Vroege socialisatie is cruciaal voor een evenwichtige en zelfverzekerde hond. Stel je puppy geleidelijk bloot aan verschillende mensen, dieren en omgevingen. Schrijf je in voor puppy-socialisatielessen, waar ze kunnen omgaan met andere honden en waardevolle sociale vaardigheden kunnen leren. Dit helpt angstgerelateerde agressie en angst later in het leven te voorkomen. Wij bieden hulp bij socialisatie, neem gerust een kijkje.

Slapen en even alleen zijn

Puppy’s hebben veel slaap nodig, minstens 16 uur per dag. Als je niet aan die uren toekomt, zorg dan dat je jouw puppy gaat helpen die rust te pakken. Overweeg bench training of creëer een puppy wonderland waar je puppy altijd veilig en prikkelvrij in zijn eigen wereldje kan zijn. Puppy’s jonger dan drie maanden zijn veel te jong om alleen gelaten te worden. Uiteraard kan je wel het samen slapen afbouwen, zolang je dat maar doet op het tempo van je puppy.

Als je je puppy alleen moet of wilt laten, dan is het belangrijk dat je hem dat leert en dat je de tijd alleen opbouwt. Creëer een puppy wonderland met een comfortabele en veilige slaapplaats voor je puppy en bouw geleidelijk de tijd apart op. Begin met korte intervallen en verleng deze geleidelijk en binnen de grenzen van je puppy, waarbij je rustig gedrag beloont.

Eten en voeding

Een goede voeding is essentieel voor de groei en ontwikkeling van je puppy. Raadpleeg je dierenarts om het beste dieet en voedingsschema voor jouw specifieke ras te bepalen. Vermijd plotselinge veranderingen in voeding, omdat dit de maag van je puppy kan verstoren. Houd het gewicht in de gaten en pas de portiegroottes aan om een gezonde lichaamsconditie te behouden. Wat ons enorm heeft geholpen in de keuze van voer, is deze website.

Gezondheid en dierenartsenzorg

Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn essentieel om de gezondheid en het welzijn van je puppy te waarborgen. Vaccinaties, ontworming, vlooien- en tekenpreventie en sterilisatie/castratie moeten met je dierenarts worden besproken. Bouw een relatie op met een vertrouwde dierenarts die je kan begeleiden bij de gezondheidsbehoeften van je puppy.

Training en ‘gehoorzaamheid’

Begin vroeg met het trainen van je puppy om goede gedragspatronen te ontwikkelen. Basisoefeningen zoals zitten, blijven en komen zijn essentieel voor je puppy’s veiligheid en jouw gemoedsrust. Gebruik positieve bekrachtigingstechnieken, zoals beloningen en lof, om gewenst gedrag te belonen. Consistentie, geduld en korte trainingssessies leveren de beste resultaten op. Ga naar een goede hondenschool voor een puppy of puber cursus of zoek een trainer met wie jullie een goede click hebben. Bekijk hier ons aanbod.

Geduld en binding

Onthoud dat het opbouwen van een sterke band met je puppy tijd en geduld vergt. Wees begripvol voor hun behoeften en geef veel liefde, aandacht en positieve bekrachtiging. Vier kleine overwinningen en mijlpalen en onthoud dat elke puppy uniek is, met zijn eigen persoonlijkheid en leertempo.

De eerste weken met een nieuwe puppy kunnen gepaard gaan met angsten, zorgen, vragen en problemen. Met de juiste begeleiding en een positieve instelling kun je deze uitdagingen overwinnen en een liefdevol en harmonieus thuis creëren voor je harige metgezel. Vergeet niet om advies in te winnen bij professionals, geduldig te zijn en te genieten van de reis terwijl je puppy opgroeit tot een goed aangepaste en gelukkige volwassen hond. En zou je in die eerste weken wel wat hulp of advies kunnen gebruiken? Hondenschool Alkmaar – van de lijn biedt een ‘Coach on Demand‘ service waarbij je in direct contact staat met een gecertificeerde trainer voor antwoorden op al je vragen en advies en geruststelling bij al jouw zorgen.