Skip to content
Een icoon dat een reactieve hond aan de lijn toont.

Lijnvaardigheden

Allereerst leer je een paar hele belangrijke vaardigheden voor de lijnvoering. Je leert hoe je een lange lijn moet vasthouden, hoe je jouw hond ruimte biedt door hem meer lengte te geven en hoe je de lijn weer inkort. Ook leer je via de lijn met jouw hond te communiceren, zodat jullie altijd in contact zijn met elkaar.

Omgaan met triggers en stress

We leren jou ook een paar waardevolle overlevingstips, zodat jij weet hoe je om moet gaan met uitdagende situaties. Voor wanneer je ‘te dicht bij een trigger’ bent of als er geen ruimte is om op veilige afstand een persoon of hond te kunnen passeren. Met deze overlevingsvaardigheden kan je een overlevingsstrategie gaan bedenken die je kan toepassen in je wandelingen om escalatie te voorkomen wanneer je met een trigger wordt geconfronteerd. Deze vaardigheden oefen je samen met de lijnvaardigheden totdat ze goed getraind zijn.

Stress signalen en lichaamstaal leren lezen

Het is heel belangrijk dat jij weet wanneer jouw hond zich onzeker voelt of aangeeft dat hij zich ongemakkelijk begint te voelen. We leren jou de lichaamstaal van je hond te lezen en stress signalen te herkennen, zodat je sneller kan schakelen en hem helpen zich veiliger op straat te voelen en de juiste keuzes te maken.

Zonder reactie in de buurt van een trigger

Als jij eenmaal weet hoe je de lijn moet voeren en hoe je het beste de overlevingstips toepast, gaan we pas echt aan de slag. In meerdere sessies gaan we oefenen met kalm en normaal gedrag op een veilige afstand van jouw hond’s triggers (mensen, honden, fietsen). We zorgen dat het een stressvrije ervaring is, door goed op de signalen van jouw hond te letten gedurende de sessie. We willen dat de hond snuffelt en op onderzoek uit gaat. Als de hond naar de trigger loopt, staan we dat toe zolang dat vanuit rust, nieuwsgierigheid en eigen wil gebeurt. Zolang we kalm en natuurlijk gedrag mogelijk maken rond de trigger, leert de hond dat de trigger eigenlijk niet echt een bedreiging is en dat hij de keuze heeft zich ervan weg te bewegen als hij dat wilt. In elke volgende sessie zal de afstand waarin jouw hond zich kalm en natuurlijk durft te gedragen in de buurt van de trigger steeds kleiner worden, totdat er geen reactie meer wordt gegeven op de trigger.

Basistraject

Hoelang het traject duurt, is afhankelijk van een aantal factoren: de reactiviteit van jouw hond, hoe snel jij als eigenaar de vaardigheden oppakt en toepast en hoe consequent/frequent de sessies plaatsvinden. Het kan ook zijn dat je op een punt komt dat je liever zelf verder invulling geeft aan dit traject, vanwege de kosten of tijdsinvestering. Daarom hebben wij een basis vastgesteld voor dit traject en dat is: een intake, 3 lessen voor de vaardigheden en 3 BAT sessies. Wanneer het duidelijk en nodig is, dan krijg je het advies het basistraject te vervolgen en nemen we in goed overleg samen de beslissing een paar aanvullende sessies te plannen.

Dit traject biedt gedragstraining volgens een internationaal bekende techniek ontwikkeld door Grisha Stewart genaamd BAT – Behavior Adjustment Training. Wij als hondenschool zijn er trots op dat wij 1 van de slechts 10 in Nederland gecertificeerde BAT instructeurs hebben.

Gedragstraining basistraject BAT: €275,-
Aanvullende sessies van 45 minuten: €60,- | Aanvullende sessies van 60 minuten: €75,-