Skip to content
Home » Puppy bijten

Puppy bijten


Puppy’s bijten. Het is eigenlijk heel normaal gedrag. En natuurlijk, leuk is anders. Die tandjes zijn vlijmscherp en kunnen soms flink wat schade toebrengen aan je kleding en huid. Puppy bijten, waar komt het vandaan en wat kan je er aan doen? Je leest het hier.

Waar komt puppy bijten vandaan?

Elk gedrag komt voort uit de wens om een onderliggende behoefte te vervullen. Dat geldt dus ook voor bijten. Mensen met kinderen weten dat vermoeide kinderen heel erg drukke kinderen kunnen zijn. Dat geldt ook voor puppy’s: slaapgebrek is de nummer 1 oorzaak van bijten. Maar het kan ook zijn dat je puppy aan het wisselen is en het bijten gebruikt om zijn pijnlijke tandvlees te masseren. Maar vergeet niet: puppy’s verkennen nu eenmaal alles met de mond en tandjes. Met de mond en tanden maakt jouw puppy contact. Het bijten bevredigt zijn behoefte aan interactie en spel. Lees de vijf mogelijke oorzaken voor puppy bijten en wat je er aan kan doen.

Slaapgebrek

Als je pup bijt, kan dat uiting geven aan een onderliggende behoefte, misschien wel om iets meer te kunnen slapen. Een jonge pup moet tussen de 18 tot 20 uur per dag slapen. Kan het zijn dat jouw puppy bijt omdat het een slaapgebrek heeft? Dit is de nummer 1 oorzaak van puppy bijten. En wat doe je er aan? Als jouw puppy niet makkelijk zelf zijn rust pakt, dan moet je hem helpen om rustig te worden. Probeer een manier te vinden om er zeker van te zijn dat je puppy genoeg slaapt of op z’n minst voldoende rust krijgt gedurende de dag. Misschien moet je hem helpen tot rust te komen. Het helpt als je de hoeveelheid prikkels in de buurt van jouw puppy tot een minimum brengt als hij moet slapen. Denk aan een doek over de bench of een rustig plekje in huis.

Pijnlijk tandvlees

Tussen de 4 en 6 maanden wisselen puppy’s hun melktanden voor het volwassen gebit. Dit merk je door een slechte adem van je puppy. Of het bijten neemt ineens toe. Wisselen is best pijnlijk en kan naast bijten ook nog andere effecten hebben op het gedrag van je puppy: hij kan vermoeider of meer futloos dan normaal zijn, weinig eetlust hebben of minder bewegingsdrang. Om te helpen het pijnlijke tandvlees te masseren, kan je kauwbotjes geschikt voor puppy’s gebruiken. Of gebruik speciale vrieslolly’s. Naast de behoefte om te kauwen is de koude ook een fijne verdoving van de pijn. Wil je er weinig geld aan uitgeven, leg dan een wortel in de vriezer en laat je pup er op kauwen.

Behoefte aan contact en spel

Puppy’s doen alles met mond, het is hun manier om de wereld te ontdekken en hoe ze leren. Met bijten kan je puppy jou aangeven dat hij graag contact wilt en met je wilt spelen. Net als met zijn nestgenootjes. Puppy bijten is dus volkomen normaal gedrag. Dat wilt niet zeggen dat we er niets aan kunnen doen. Zolang we het maar met begrip en liefde proberen op te lossen. Zo kan je ‘au’ schreeuwen en daar direct een gewenst effect mee hebben. Maar dat effect krijg je dan wel uit angst: je puppy schrikt zo hard van jouw reactie dat hij gelijk stopt met wat hij doet. Dat werkt jullie vertrouwensband niet in de hand. Maar wat kan je dan wel doen? Hieronder lees je een aantal tips.

Wat kan je doen aan puppy bijten?

Bied wat anders aan om in te bijten   

Het eerste dat we doen als we tandjes voelen, is afleiden. Of beter gezegd: we gaan het gedrag omleiden naar iets waar de pup wel z’n tanden in mag zetten. Hoe doen we dat? Zorg dat je door het hele huis speelgoed hebt liggen waar je snel bij kan. Zodra je puppy een bijt beweging maakt of wanneer je die kleine tandjes op je huid voelt: pak snel een speeltje en bied dat aan. Als je hier heel consequent in bent, dan leert je puppy heel snel.

Tandjes op de huid? Al het plezier stopt! 

Soms ben je tevergeefs al dagen tot weken aan het proberen om steeds jouw bijtende pup een speeltje aan te bieden waar wel de tanden in gezet mogen worden. Dit is echt de beste en meest liefdevolle manier om je huid tegen die scherpe tanden te beschermen, dus houd vol. Weet je zeker dat je echt elke keer dat speeltje aanbiedt?
Soms is het omleiden naar een speeltje niet genoeg en moet je een stapje extra gaan zetten. Dan gaan we de pup leren dat wanneer tanden onze huid aanraken al het plezier direct stopt (voor even!): 

  • Als je de tanden van de pup op je huid voelt, gebruik je een specifiek woord om dat te markeren. De manier waarop je dit zegt is echt heel belangrijk. Het mag namelijk niet boos of hard zijn, dat gaat alleen maar meer spanning en stress opleveren. Je wilt je puppy niet bang maken. Kies bijvoorbeeld een ‘uh-oh’.
  • Voel je de scherpe tandjes, zeg het specifieke woord en stop. Stop met alles. Handen naast je lichaam, draai weg van je puppy, bevries. Vergeet niet adem te halen. Werkt dit en stopt het bijten, doe dit dan echt niet meer dan een paar seconden. 
  • Ga gezellig verder met spelen.

Als dit ook niet werkt (en alleen dan!) probeer dan een ‘time-out’: verwijder jezelf van het spel, je puppy en de situatie. Zorg dat je niet zichtbaar of beschikbaar bent door bijvoorbeeld achter een deur te gaan staan of naar een andere ruimte te lopen. Doe dit niet langer dan 30 seconden, dat is genoeg; dit is geen straf, dit is een reset. Keer terug en ga kalm weer de interactie aan en pak het spel weer gezellig met je puppy op. 

Leer vervangend gedrag aan

Je kan ongewenst gedrag aanpakken door alternatief gedrag te vragen. In dit geval vraag je om gedrag dat het je pup onmogelijk maakt om te bijten. Als je gedrag wilt afleren, gaat het sneller en makkelijker wanneer we vragen om ander gedrag dat evengoed de onderliggende behoefte bevredigt. We moeten dus achterhalen waarom jouw puppy doet wat hij doet. Waarom bijt je puppy? Is het zijn manier om de interactie met je aan te gaan en contact te zoeken? Dan vragen we om vervangend gedrag dat evengoed te maken heeft met spel of samen zijn en contact maken.

Bijvoorbeeld: leer je puppy om je hand te likken in plaats van jou te bijten. Dit kan je jouw puppy de hele dag door aanleren, je hoeft niet te wachten tot je wordt gebeten om dit te oefenen. Je doet dit door gebruik te maken van positieve bekrachtiging: je beloont je puppy met iets lekkers iedere keer wanneer hij gewenst gedrag vertoont. In dit geval beloon je dus steeds als jouw puppy je hand likt. Als je dit vaak genoeg hebt geoefend en je puppy snapt dit ‘trucje’, dan kan je een woord aan deze oefening toevoegen. Bijvoorbeeld ‘kusje’. Dit zeg je net voordat je pup het gewenste gedrag vertoont. Zo leert je puppy dat ‘kusje’ betekent dat hij je hem vraagt jouw hand te likken. Oefening baart kunst – en blije puppy’s. Als je dit blijft oefent, kan je steeds om dit gedrag vragen wanneer het bijten weer start.

Als dit ook niet werkt (en alleen dan!) probeer dan een ‘time-out’: verwijder jezelf van het spel, je puppy en de situatie. Zorg dat je niet zichtbaar of beschikbaar bent door bijvoorbeeld achter een deur te gaan staan of naar een andere ruimte te lopen. Doe dit niet langer dan 30 seconden, dat is genoeg; dit is geen straf, dit is een reset. Keer terug en ga kalm weer de interactie aan en pak het spel weer gezellig met je puppy op. 

Waar vind je hulp bij puppy bijten?

Cursus Socialisatie en Puppy cursus

Bij de socialisatie en in onze puppy cursus leren we je hoe je het beste kan spelen met jouw puppy en hoe je het bijten kan ombuigen of voorkomen. Ook leer je meer over het gedrag van jouw puppy en hoe je gewenst gedrag aan kan leren en hoe je om vervangend gedrag kan vragen. Kijk bij ons cursus aan bod voor meer informatie. Of overweeg een privéles om gelijk thuis geholpen te worden door een van onze erkende coaches.