Skip to content
Home » Rijgedrag

Rijgedrag

Rijgedrag

“Help, ik word besprongen!”
Rijgedrag bij honden is vrij normaal gedrag. Je zou denken dat het alleen bij reutjes voorkomt, maar minder is waar. Het komt bij zowel reutjes als teefjes voor, ongeacht of ze geholpen zijn. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je hond rijgedrag vertoont. We leggen in dit artikel uit wat de mogelijke oorzaken zijn van rijgedrag en hoe je rijgedrag kan voorkomen en stoppen als het zich eenmaal voordoet.

Oorzaken van rijgedrag

Opwinding

Als de hond een bepaalde mate van opwinding bereikt, moet hij die overtollige energie kwijt. Sommige honden uiten hun opwinding door hun kont in te trekken en zo hard als ze kunnen in een rondje te sprinten (de zoomies). Sommige honden blaffen. En sommige honden vertonen bij een te hoog opwindingsniveau rijgedrag.

Stress

Stress is een vorm van opwinding die een minder prettige oorsprong heeft. Wanneer je hond het vervelend vindt om alleen te zijn, gefrustreerd raakt in spel of wanneer hem toegang tot iets ontzegd of ontnomen wordt, kan dat stress veroorzaken. En net als bij opwinding kan de hond zijn emoties uiten in ongepast gedrag zoals rijgedrag. 

Angst

Honden die rijgedrag vertonen, zijn in de basis vaak bang. Angst kan leiden tot opwinding en opwinding kan leiden tot rijgedrag. Hondengedragstherapeuten noemen dit verplaatsingsgedrag. Als de hond bang is, kan hij ander gedrag gaan vertonen dat een beetje vreemd in de context is, zoals krabben, snuffelen, graven of rijen.

Spel

Wanneer honden spelen, laten ze een heel scala een gedrag zien: elkaar achtervolgen, opspringen, bijten, worstelen. Spel is vaak het oefenen van gedrag dat later van nut kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan handelingen die bijdragen aan een goede jacht of voortplanting. Bij dat laatste hoort het rijgedrag. 

Fijn gevoel 

Sommige honden vertonen rijgedrag gewoon omdat het lekker voelt. En dat is niet uniek voor de hond: er zijn veel zoogdieren die zelfbevredigend gedrag vertonen.

Aandacht

Sommige honden hebben geleerd dat rijgedrag een goede manier is om aandacht te krijgen. Voor sommige honden geldt dat negatieve aandacht beter is dan geen aandacht. Als jouw hond een reactie van jou op zijn rijgedrag ontvangt een hij reageert daar passief op, dan is de kans groot dat hij dit gedrag vaker gaat inzetten om een reactie uit te lokken van je.

Medische aandoening

Er kan sprake zijn van een onderliggend medische oorzaak. Een blaasontsteking of een allergische reactie die tot jeuk of een gevoelige huid kan leiden. In dit geval probeert de hond met het rijgedrag enkel wat te doen aan zijn ongemak.

Hoe je rijgedrag kan voorkomen

Nu je weet wat de oorzaak kan zijn van het rijgedrag, kan je makkelijker beslissen wat te doen om het te voorkomen of te stoppen als het zich voordoet. Maar… schakel altijd jouw dierenarts in bij enige twijfel van lichamelijk ongemak om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van een medische aandoening. 

Voorkom het oefenen van ongewenst rijgedrag

Wanneer stress en opwinding leidt tot rijgedrag in sociale interacties of wanneer je hond het in spel gebruikt, is het vrij onschuldig en acceptabel. Als hij andere honden er echter mee lastig valt, dan kan je zijn sociale interactie beter beperken totdat het rijgedrag onder controle is. Begin hier het liefst zo vroeg mogelijk mee. Het is makkelijker om je onervaren pup ervan te overtuigen niet meer op andere honden te klimmen, dan je goed-geoefende volwassen hond. Houd ook rekening met de kans op agressie bij een volwassen hond wanneer deze als ontvanger van het ongewenste gedrag duidelijk zijn afkeer wilt laten weten. 

Voorkom stress en overprikkeling

Jouw hond kan opgewonden raken als het spel te intensief is of als hij zich teveel of te lang heeft ingespannen. Het is daarom van belang om tijdens het spel of tussen de activiteiten door voldoende pauzes in te lassen, zodat je hond voldoende kan ontspannen. Grijp je te laat in en heeft je hond hulp nodig om of even ‘uit te schakelen’, gebruik dan enrichment om jouw hond te helpen ontspannen, zoals lickymats, snuffelmatten, een Kong of een Toppl. Likken, kauwen en snuffelen werkt namelijk heel erg kalmerend voor een hond. 

Hoe je rijgedrag kan stoppen

Stop rijgedrag door je hond af te leiden

Bij zowel pups als volwassenen kan je ze afleiden. Onderbreek het spel als je de eerste aanzet tot rijgedrag bij je hond ziet ontstaan. Ga kalm en ontspannen tussen beide honden in staan en zorg voor een tijdelijke afleiding. Dit kan een andere spelvorm met jou zijn of een momentje om te trainen.

Stop rijgedrag door het te onderbreken

Als je jouw hond sneller wilt kunnen afleiden, maak gebruik van een zogeheten sleeplijn. Maak de sleeplijn aan het tuigje van je hond vast. Ga niet de honden uit elkaar halen of achter je hond aanjagen. Met een sleeplijn kan je je hond rustig afremmen. Met een ‘uh oh!’ kan je daarna jouw hond van richting laten veranderen. Vraag hem dan om ander gedrag of speel zelf een spel met hem. Zo zorg je ook dat ongewenst gedrag niet geoefend kan worden. Hoe langer het gedrag wordt geoefend en succesvol is, des te moeilijker het is om het weer af te leren.

Stop rijgedrag door alternatief gedrag te vragen

Als je ongewenst gedrag wilt stoppen, vraag dan om incompatibel gedrag. Het idee hierachter is dat wanneer je hond doet wat je hem vraagt, hij op dat moment het ongewenste gedrag niet kan vertonen. Vraag bijvoorbeeld je hond te gaan zitten, als je ziet dat hij van plan is om te gaan rijen. Je hond kan niet zitten en tegelijkertijd rijgedrag vertonen.