Skip to content
Home » Socialisatie

Socialisatie

Socialisatie

De eerste twaalf weken van het leven van je hond vormen een belangrijke ontwikkelingsperiode. In deze fase is je hond het meest ontvankelijk voor nieuwe ervaringen, prikkels en omgevingen en leert hij alles over de wereld. We noemen deze periode de socialisatieperiode.

Alles waar jij je puppy aan bloot stelt in deze fase, wordt voor hem normaal en acceptabel. Onder voorwaarde dat de gehele ervaring positief is, helpt socialisatie je puppy om vertrouwd te raken met nieuwe situaties en voorkomt het dat hij later angstig of agressief reageert op onbekende prikkels. 

De meeste hondeneigenaren zijn zich ervan bewust dat socialisatie belangrijk is, maar het is niet altijd even duidelijk wat je dan het beste kan doen. 

De 3×3 van socialisatie

Socialisatie is je hond op een positieve manier blootstellen aan de wereld. Jouw wereld. Onder voorwaarde dat de socialisatie gebeurt op een manier en in een tempo dat je puppy aankan en dat het in zíjn beleving om een positieve ervaring gaat. Wanneer ergens voorwaarden aan vastzitten, ben je dus niet gegarandeerd van succes met alleen maar goede intenties. Het suggereert dat je in de fout kan gaan, zonder dat je daar zelf misschien wel erg in hebt.

Je wilt het beste voor je hond. Hoe weet je nou wat goed is als het fout kan gaan? We gaan je helpen met een do, don’t en hell no overzicht van socialisatie.

Het goede aan socialisatie… 

1. Positieve ervaringen en stressmanagement. Socialisatie stelt jouw hond in staat om positieve ervaringen op te doen met een breed scala aan mensen, dieren, geluiden, oppervlaktes en omgevingen. Het is belangrijk om de omgeving van je hond zorgvuldig te managen om het risico op negatieve ervaringen te minimaliseren. Door positieve ervaringen op te doen, leert jouw hond om te gaan met stressvolle situaties en nieuwe uitdagingen. Dit helpt zijn zelfvertrouwen, maakt hem veerkrachtiger en ontwikkelt zijn aanpassingsvermogen, waardoor hij evenwichtiger wordt. 

2. Sociale vaardigheden en gewenste omgangsvormen. Socialisatie leert je hond hoe hij effectief kan spelen, omgaan en communiceren met andere honden en mensen: met wie is er interactie en wie negeer je. Dit is cruciaal voor het ontwikkelen van gezonde relaties met mensen en honden binnen de directe familie en vriendenkring versus rustig kunnen wandelen door geen aandacht te besteden aan vreemde mensen en honden. 

3. Gewenning aan prikkels. Door je hond te laten wennen aan mogelijk enge of overweldigende prikkels zoals drukke straten, parken, winkels en woonwijken kan hij zich later makkelijker aanpassen aan nieuwe situaties en omgevingen.

Het gevaar van socialisatie…

1. Overweldigende ervaringen. Hoewel blootstelling aan nieuwe ervaringen belangrijk is, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat de hond niet overweldigd of getraumatiseerd raakt tijdens het socialisatieproces. Je hond te snel, teveel in een keer of te ver buiten z’n comfortzone blootstellen aan prikkels kan leiden tot angst- of agressieproblemen. 

2. Negatieve ervaringen. Als een hond tijdens de socialisatieperiode een negatieve ervaring heeft, kan dit langdurige gevolgen hebben voor zijn gedrag en emotioneel welzijn. 

3. Onnodige blootstelling aan prikkels. Socialisatie is een periode waarin je jouw hond bloot zou moeten stellen aan alles wat hij in z’n leven gaat tegenkomen. Dat betekent dat je kijkt naar wat voor jou van belang is: in welke situatie en onder welke omstandigheden wil jij een rustige hond? Stel je hond niet onnodig bloot aan zaken die er niet toe doen: Ga jij nooit met de trein of loop je nooit langs het spoor? Ga dan niet naar een treinstation voor de socialisatie van je hond. 

Wat je bij socialisatie niet moet doen…

1. Forceer geen interacties. Het is belangrijk om de hond in zijn eigen tempo bloot te stellen aan nieuwe ervaringen en hem daaraan te laten wennen. Maak niet de ‘Ah joh’-fout: ook al vind jij iets niet eng, jouw perceptie staat echt los van die van je hond. Forceren van interacties kan negatieve gevolgen hebben en leiden tot angst- of agressieproblemen en werkt niet in je voordeel als het om vertrouwen gaat.

2. Stel je hond niet bloot aan onveilige situaties. Hoewel het belangrijk is om hem deel te laten nemen aan verschillende ervaringen en situaties, is het van belang om altijd zijn veiligheid voorop te stellen: stel je hond nooit bloot aan situaties waarin hij fysieke of emotionele schade op kan lopen. 

3. Stop niet met socialiseren na de kritieke periode. Hoewel de socialisatieperiode cruciaal is, stopt na twaalf weken niet de noodzaak voor socialiseren. Dat doe je voor het leven. Regelmatige blootstelling aan nieuwe ervaringen en omgevingen helpt jouw hond zijn sociale vaardigheden en aanpassingsvermogen te behouden en het verrijkt z’n leven.